onsdag 31 augusti 2011

Så här äter jag

Ungefär så här äter jag en vanlig dag och det är då jag mår som allra bäst. Jag har mer energi, är piggare och orkar med det där träningspasset efter jobbet. Jag kommer så väl ihåg att jag alltid var helt slut när jag kom hem och det sista jag hade lust med var att sticka iväg till gymmet...

Frukost: smoothie (såklart! :-)
 Mellanmål: frukt på jobbet
Lunch: god och näringsrik sallad
Mellanmål: green smoothie
Middag: fisk på grönsaksbädd i ugn (ej raw)

Frukostsmoothie med apelsinjuice, psylliumfrön, linfröolja, banan och pumpafrön.


Härlig lunchsallad :-)

Förbereder green smoothie dagen innan och mixar på morgonen med vatten.

En favoriträtt; fisk på grönsaksbädd i ångugnen :-) YUMMIE!
Weehoo för mer energi! :-)

Nu, dags för yoga!

Namste

tisdag 30 augusti 2011

Våga pröva på Raw Food

Inhandlade Ulrika Davidssons bok "Raw Food med två veckors detox". Tycker att det är en jättebra bok med många bra recept, information och tips. Särskilt om man bara vill pröva på eller komma igång seriöst med råkosten. Flera av recepten är inte helt raw men det känns som en bra kompromiss och passar bra som en övergång till en kost baserat på mer raw food. Recepten är inte krångliga och supersmarriga. Om man vågar sig på detoxen så är man en bra bit på väg och får chansen att känna av hur bra man mår och vilken skillnad det faktiskt är för kroppen att äta mer raw. Boken finns på t.e.x Adlibirs.



Börja med recept som låter goda och spännande, pröva dig fram. Vill man känna och se resultat snabbare ska man våga sig på en detox.

Även om man inte känner att man vill leva enbart på Raw Food har man mycket att vinna genom att bara pröva på samt införa mer frukt, grönt, vegetariskt och ekologiskt i sin kost. Ät det som känns rätt. Råkost känns mest rätt för mig eftersom jag vill ha mer energi, ork och slippa problem med vikt eller andra kroppsliga åkommor som acne, diabetes, cancer, förkylningar, nedstämdhet, sura uppstötningar, mag- och tarmproblem osv. Ät naturligt och det kroppen behöver för att reparera sig samt fungera optimalt.

Dagens mellanmål
Var alldeles vrålhungrig idag när jag kom hem på eftermiddagen, hällde då upp lite raw bovetecrunch från Renée Voltaire (klicka här) och några skivor kiwi i en skål. Nu har jag ork att träna (styrka på gymmet på tur) och står mig ett tag till middagen :-) Nu kör vi! Weehoo!
PS. Bovete innehåller mycket näring och även protein.

Raw bovetecrunch med kiwi, häll gärna i lite havre- eller sojamjölk. Bra eftermiddagssnack!
Jag har fått lite fler läsare sedan artikeln i Aftonbladet och är så nyfiken på vad ni vill veta mer om :-) Kommentera eller maila gärna!

Ha det bäst!

måndag 29 augusti 2011

Raw food och jag i Aftonbladet

Kolla in Aftonbladet idag, en stor artikel om råkost och en liten intervju med mig :-)

Tycker att det är fantastiskt att råkost uppmärksammas så att fler och fler blir medvetna om och kan införa mer raw food i sin vanliga kost, må bättre, bli piggare och snyggare haha:-) Det är det absolut bästa som har hänt migt!
 


Firade artikeln och min söta Theas födelsedag med en grym lunch på Blueberry


Må bäst!

söndag 28 augusti 2011

Temys igen

Fick ett helt fantastisk spirulinate av mina kära väninna Thea som hon hade inhandlat på Yasuragi Hasseludden. Det innehåller bl.a. spirulina, citronmeliss, björnbärsblad, kanel och svartvinbärsblad m.m. så det smakar riktigt gott!

Spirulinate och rå honung

Spirulina är en alg som innehåller mängder med näring och är som ett naturligt penicillin (bakteriehämmande och stärker immunförsvaret), innehåller antioxidanter som bromsar åldrandet samt en hög halt av protein och järn. Helt fantastiskt :-)

Ha det bäst!

lördag 27 augusti 2011

En god morgon

En god morgon börjar med en grym smoothie enligt mig :-) Det är underbart att vakna tidigt en lördag, känna sig utvilad och starta dagen med en riktigt god smoothie frukost och ett skönt träningspass på det. Vädret är fantastiskt så det blir en långpromenad efter styrketräningspasset. Det finns inga genvägar till att bli pigg, energisk, fräsch och slank. Det är vila, bra mat och träning som gäller. Startar man i lagom dos som känns bra och ökar sakta så är det inte jobbigt att pallra sig till gymmet, man blir beroende av att röra på sig efter ett tag.

Här är ett recept på en riktigt bra och energirik smoothie med mängder av näring, vitaminer och antioxidanter. Passar bra till frukost eller mellanmål.

2-3 dl färskpressad apelsinjuice
1 banan
1/2 dl blötlagt bovete (lägg helt bovete i vatten under natten och skölj på morgonen)
1/2 dl gojibär
1 msk kallpressad linfröolja (alt. olivolja)

Mixa i en blender och servera i ett glas :-)

Hittade denna grymma ekologiska kallpressade linfröolja från Biofood när jag var och handlade häromdagen. Riktigt bra att ha i smoothies.






Pssst... håll utkik i Aftonbladet imorgon (söndag) :-)


Ha en grym dag!


torsdag 25 augusti 2011

Eko-te från Friggs

Såg att FRIGGS har ekologiskt te i massa olika smaker. De är himla goda och jag går igång på det mesta som är eko :-) Tyvärr har jag bara sett dem i några fåtal mataffärer men förhoppningsvis kommer de att finnas på fler ställen.


Jag lägger gärna i lite stjärnanis och/eller några skivor ingefära i mitt te, det är båda välgörande samt att jag gillar smakerna. Ingefära är bra för bl.a. immunförsvaret och anis är bra för matsmältningen :-) Gott och bra, precis som det ska vara! Haha.




måndag 22 augusti 2011

Nybörjartips

Fick ett mail från en läsare häromdagen som önskade att jag skrev om raw food för nybörjare. Sjävklart ska jag göra det, vilken toppenidé!

Jag anser att raw food kan vara hur enkelt eller invecklat som helst och det är helt upp till dig :-) Visst kan man springa iväg och köpa all köksutrustning som finns och lägga pengarna på mängder med superfoods samt hälsokostprodukter men då lär det också bli dyrt. Allt detta är inget måste för att leva och må bra på raw food.

Det som kan vara bra att ha hemma i köket är en bra blender/mixer och en matberedare (finns alla möjliga idag men en vanlig enkel går jättebra). Känner man sedemera att man vill göra egna juicer kan man investera i en råsaftscentrifug men det är inget måste. En vanlig enkel citruspress från Ikea är bra att ha och en liten elektrisk kvarn som maler nötter och frön (t.ex. kaffekvarn).


Steg 1: mixer/blender, matberedare och ev. en enkel citruspress
Steg 2: mal/kvarn samt råsaftscentrifug (om man vill och känner att man behöver)


Att introducera raw food:

Börja med att introducera raw food i din kost utan att ta bort något annat. Det är lättare att lägga till än att förbjuda sig själv att äta något. Sedemera kan man gärna byta ut när man fått in en ny vana. Jag började själv med att göra raw frukostar (smoothies), först ett par dagar i veckan sedan fler och fler. Därefter började jag experimentera med olika raw food recept från böcker och bloggar. Men det är detoxarna som har fått mig att gå vidare och ta min raw food till nästa nivå.

1. Starta dagen med ett glas citronvatten och gärna 1 tsk MSM (valfritt). Jag lägger en citronskiva i ett vattenglas eller kanna på kvällen sedan dricker jag ett stort glas på morgonen. Ett bra tips för att piggna till och kroppen mår bra. MSM ger energi och innehåller en mineral som ger fin hy, starka naglar och hår.
2. Byt ut din vanliga frukost till raw frukost. På vardagarna gör jag smoothies och på helgerna lyxar jag till det med en fruktgröt eller granola (raw såklart). Smoothien kan man förbereda i blendern på kvällen och ställa in den i kylen. Jag häller i vätskan på morgonen och mixar. Snabbare och bättre frukost finns nog inte ;-)
3. Börja dricka green smoothies till mellanmål eller före/efter träningen. Gör goda green smoothies med mycket frukt i början. Man ska gilla (älska) dem :-)
4. När sötsuget kickar in gör raw food snacks/efterätter istället för att köpa godis eller äta smörgås t.ex.
5. När du känner dig redo att ta det till nästa nivå satsa på en liten detox ca 3-dagars. Här får du möjligheten att äta mer raw food och lära dig nya recept. Många gånger upptäcker man hur gott det är och förhoppningsvis börjar man äta mer raw i sin vardag.
6. Införskaffa gärna några receptböcker och läs bloggar, det finns många goda recept där ute. Exprimentera hemma själv, man blir många gånger förvånad över hur gott det faktiskt är. Har även gjort mat som inte smakat bra alls men idag vet jag vad jag gillar och inte.


I början blev det lite dyrt för mig för att jag köpte allt möjligt, massa grönsaker och superfoods som jag kanske inte åt upp allt av. Jag ville testa och experimentera men samtidigt åt jag också vanlig mat. Om man bestämmer sig för att börja med en sak i taget och kanske byta ut det mot något annat behöver det inte bli dyrt. Idag äter jag ca 70% raw food och mina matkostnader är samma som när jag åt vanlig mat. Ett superbra tips är att skriva ner ett matschema för veckan och inhandla därefter. Då köper man inget onödigt.

Sammanfattningsvis:
1. Introducera raw food i din egen takt, så att det känns bra för dig. OBS! Superviktigt!
2. Börja med 1 glas citronvatten varje morgon samt fler och fler raw frukostar (smoothies)
3. Experimentera med olika raw recept hemma
4. Introducera green smoothies gärna som mellanmål, gör dem efter eget tycke och smak. Man blir förvånad över hur goda de är och man mår så bra!
5. Ersätt godis och vanliga mellanmål med raw food snacks/desserter.
6. Planera din matvecka och handla därefter för att hålla kostnaderna nere.
7. Superfoods är inget måste men testa gärna ibland för en extra power boost (ska skriva mer om dessa).
8. Ät mer grönt och ekologiskt även till din vanliga lagade mat.
9. Minska på köttintaget men i egen takt som känns bra. Börja med köttfri måndag t.ex?
10. Gör en raw food detox för att ta det till nästa nivå, rensa kroppen och må toppenbra! 

Lycka till!

Har ni frågor, maila gärna sandrasrawfood@hotmail.se



söndag 21 augusti 2011

Läkemedelsbluffen

Efter privatiseringen verkar det som apoteken har förökat sig och blir bara fler och fler. I ett och samma centrum existerar minst 3 samt i stan finns de nästan överallt. Vad är det som händer? Är vi sjukare idag och lider av alltfler besvär? Tänk om man minskade ner på antal apotek och ökade antal hälsokostbutiker. Då skulle vi förhoppningsvis ta vara på vår hälsa på rätt sätt med rätt kost och läka den inifrån. Istället för att lindra symptomen skulle vi bota och åtgärda problemet. För att "bota" huvudvärken äter vi tabletter som lindrar smärta men inte orsaken. Vi äter piller mot värk, halsbränna och lindrar förkylningssymptom osv istället för att motverka uppkomsten av problemen. Tänk om vi istället tog hand om våra kroppar och vår hälsa så slapp vi lägga pengar på onödig medicin som bara ger tillfällig lindring.


Hälsokosten Lemuria vid T-Östermalmstorg
Det är inte medicinerna, läkemedelsbranchen, apoteken och läkarna som ska göra oss friska. Det är det vi dagligen stoppar i oss och hur vi lever våra liv som avgör. Du är vad du äter!

Visste du att:
1. Halsbränna är ett tecken på att du är för sur i kroppen och att du är i behov av basisk föda som grönsaker, frukter, frön och nötter :-) Mandlar lindrar halsbränna.

2. Huvudvärk är ofta ett tecken på vätskebrist.

3. Förkylning motverkar du genom att äta mat som innehåller mycket näring, vitaminer samt mineraler. Ät frukt och grönt varje dag. Ingefära stärker immunförsvaret.

4. Raw food sägs motverka diabetes, cancer och många, många andra sjukdomar. Ät mer raw food så slipper du många sjukdomar och besvär.

Ha det bäst, för du förtjänar inget mindre!

fredag 19 augusti 2011

Fredagsfika

Fredagsfika på jobbet kan se ut så här :-) Grymt gott med 100% naturlig kokosjuice och raw chokladbit. Tog en tur förbi Systrarna Voltaire på lunchen för att inhandla något gott och nyttigt. Bra sätt att ladda batterierna så där vid tre-tiden när sötsuget kickar in.



Raw choklad med blåbär från Reneé Voltaire
 Ha det bäst!

måndag 15 augusti 2011

Vilken energi!!!

Vilken energi jag fick idag, wow! Måndagar är oftast tuffast på jobbet, det är extra mycket att göra och sedan är det ju måndag... ;-)  men det gick galet bra idag och nu när jag kom hem hade jag så mycket energi över till annat. Är det inte så här det ska vara varje dag? Man ska liksom orka en himla massa annat när man kommer hem på eftermiddagen också.

Hemligheten är att jag åt/drack en hejdundrande green smoothie till lunch idag. Blev proppmätt och fick en jädrans massa energi i kroppen. Det är så sant att de dagar jag drar i mig en rejäl green smoothie till lunch har jag som mest energi, ork och lust till en massa.

Massa greens och en fryst guava
Så, nu dags att ta tag i annat kul och här är receptet på en fabulös green smoothie :-)

2 stjälkar celleri
1 äpple (gärna Granny Smith eller egen favorit)
1 avokado
1/2 citron
1 guava/mango (färsk eller fryst)
1-2 nävar ruccolasallad (helst ekologisk)
vatten

Blanda allt i en blender och servera i ett rejält glas. För den som har svårt för grönsakssmaken, blanda i lite mer frukt t.ex. ananas, banan eller hallon :-)

Med denna smoothie laddar du kroppen med massor av vitaminer, mineraler, näring och energi. Magen behöver inte arbeta extra hårt med matsmältningen, du slipper matkoma och får mer energi över. Fantastiskt!

söndag 14 augusti 2011

Må bra-dag

Vilken fantastisk dag! Idag har jag verkligen haft en riktigt underbar söndag. Wohoo. Laddat batterierna, tagit det lugnt och tagit hand om mig, min kropp och hälsa. Precis så ska det vara. För att orka med all som sker under veckodagarna är det viktigt att ta sig tid för återhämtning, vila och att bara må gott. Så här ser en riktig må bra dag ut för mig:

- Sov så länge kroppen känner för (har man barn kan det vara svårare men om man är två kanske man kan turas om att få sova ut en dag i veckan :-)
- Mys runt på morgonen och gör allt i lugn takt
- Ät gott och nyttigt, färskpressad juice, en god smoothie m.m. Unna din kropp hälsosam mat så att den får riktig energi och mår gott.
- Rör på dig, ta en långpromenad, cykla, yoga, träna på gymmet m.m. Det känns kanonbra efteråt
- Ta dig tid att reflektera över ditt liv eller din vardag, hur vill du att den ska se ut? Meditera.
- Gör något som gör dig glad, umgås med goda vänner, läs en bra bok, unna dig en massage eller vad du vill som får dig på riktigt bra humör. Undvik åtaganden och sånt som du inte tycker om att göra. Hur ofta gör vi inte det vi tycker att vi måste göra istället för att känna efter vad vi egentligen vill och har lust med?

Smoothie med röda vinbär och hallon

1/2 dl röda vinbär
1/2 dl hallon
1 banan
2-3 msk pumpafrön
1 msk kallpressad linfröolja
vatten

Mixa i en blender och servera i ett glas :-)

Röda vinbär innehåller bl.a. mängder med C-vitamin och är bra för bl.a. matsmältningen. Hallon innehåller vitaminer, antioxidanter och massa fibrer. Kanonbra för magen :-)

lördag 13 augusti 2011

Citruspress x 4

Ok, nu har vi investerat i ett gäng citruspressar och jag tror att vi hittat den ultimata :-) Finns inte mycket som slår nypressad färsk juice men det ska helst vara enkelt, inte för söligt och gå fort att göra, eller hur? Det är viktigt att juice är färskpressad, det sägs att de viktiga enzymerna och vitaminerna försvinner redan 5-10 minuter efter att juicen pressats. Färskpressad juice betyder just det, att den ska vara färsk! Något att vara medveten om när man köper juice som stått framme länge på fiket eller köper färdigpresssad juice i affären. Jag köper gärna färdigpressad opastöriserad juice i vanliga mataffären ibland för att ha i mina smoothies, det är gott och går snabbt om man vill slippa pressa själv. Men med min nya apparat hinner jag pressa själv på morgonen & få i mig alla nyttigheter som annars går förlorade. YEY!

Citruspress från Cuisinart


Apelsinjuice!


Färskpressad grapefruktjuice :-)


torsdag 11 augusti 2011

100% nyttigt godis

Jag dog precis och hamnade i raw food-godis himlen.... :-)

Hittade ett och annat gott på hälsokosten Gryningen idag. Mums! 100% nyttigt och gott.


Kokosjuice, chokladdoppade gojibär samt hampachokladkaka gjord på rå choklad. YES!

onsdag 10 augusti 2011

Vill bara säga...

... "var nöjd med allt som livet ger och allting som du kring dig ser, glöm bort bekymmer sorger och besvär...."

http://youtu.be/_J4npb4NwjI



Kan inte få låten ur mitt huvud :-) En släkting till mig gick hastigt bort häromdagen, blott 34 år gammal. Man inser att man ska ta vara på livet samt nära och kära, inte bekymra och oroa sig. Var glad för det du har och uppskatta ditt liv. Livet är för kort för att grubbla över negativa ting och betydelselösa saker. Fyll ditt liv med kärlek, positiv energi och sprid glädje! Vi har så mycket att vara glada över, allt annat är bortkastad tid.

Kram!

tisdag 9 augusti 2011

Avokado with love

Fullkomligt älskar avokado, det är min favoritfrukt all times (jepp, det är en frukt). Förutom att den är supergod innehåller den mängder med vitaminer, mineraler, antioxidanter samt nyttiga fettsyror. Hittade denna smarta pryl i Systrarna Voltaires butik på PUB. Man gröper ur avokadon och vips så har man fina avokadoskivor, helsmart. En bra investering i mitt hushåll där vi äter minst 1-2 avokado om dagen :-)


Här är ett tips på en bra ansiktsmask som jag gör ibland. Avokado är toppen för huden :-) och passar alla hudtyper. Huden blir alldeles len och fräsch, en riktig skönhetskur med levande enzymer och vitaminer.

1 mogen avokado
1 msk honung (gärna rå)
1 msk citron

Mosa avokadon och blanda alla ingredienser. Smörj in i ansiktet och låt vara i ca 15-20 min skölj sedan bort med ljummet vatten. Återfukta ansiktet efteråt med 1/2-1 tsk kallpressad kokosolja.

Ha en underbar dag :-)





söndag 7 augusti 2011

Goji- och blåbärssnack

Bland det bästa jag vet är nog godis/snacks som är nyttigt och gott! Jag älskar sötsaker och godis, ni är inte ensamna. Är det dessutom nyttigt och bra för kroppen blir jag fullkomligt överlycklig. Vilken lyx att få unna sig godsaker som gör att man både mår bra OCH ser bättre ut.

Gick loss på goji- och blåbärsbollar igår. Slurp sa det bara så var de slut. Men herrejäklars vad mätt jag blev. Antar att jag blev jäkligt snygg också, haha ;-)


Goji- och blåbärsbollar

1 dl valnötter
1/2 dl havre
1/2 dl riven kokos
1 msk kokosolja
1 dl blåbär
1/2 dl gojibär
1 msk rå kakao
3-4 dadlar
1 msk honung

Blanda alla ingredienser i en blender och rulla smeten till små bollar. Om de är kladdiga går det bra att doppa dem i havre eller kokos :-) MumS!

Goji- och blåbär innehåller mängder med näring, vitaminer, mineraler och antioxidanter, som är jättebra för kroppen. Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler vilket bl.a. förebygger cancer och motverkar åldrandet m.m. De har även en positiv inverkan på synen och motverkar åldersrelaterade synnedsättningar. Det är fantastiskt!

Ha det bäst! :-)

lördag 6 augusti 2011

Världens bästa sallad

Världens bästa sallad får man hos min mamma. Det är den fantastiska salladsdressing som gör det. Jag misstänker starkt att det är en av anledningarna till att jag är så frälst i raw food, för att jag är uppväxt med mammas sallad :-) (ok det var inte det enda vi åt men den stod ofta med på matbordet). Dressingen är superenkel att göra och är egentligen en helt vanlig salladsdressing men hur god som helst.

Mammas salladsdressing

1-2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1/2-1 pressad citron
pressad vitlök (1 klyfta)
sal
peppar

Blanda ingredienser i en liten skål och ringla över salladen. Smaka av med salt och peppar. Måtten är ungefärliga.

I måndags åt jag denna sallad med avokado, oliver och fetaost, MUMS! Köp gärna opastöriserad fetaost. Pastöriserad innebär att osten hettas upp för att sedan snabbt kylas ned och minska risken för att farliga bakterier samlas. Men i god opasöriserad kvalitetsost finns massa näringsämnen samt enzymer kvar och man behöver inte oroa sig för farliga bakterier.

Te-mys hos mamma :-)

Ha det bäst!

onsdag 3 augusti 2011

Vattenkrasse, what?

Vattenkrasse klassas visst som en superfood. Den innehåller mängder med näring, vitaminer, mineraler och antioxidanter. För att göra det kortfattat är vattenkrasse bra för hår, hud, naglar, energinivån, immunförsvaret, blodet, levern, skelettet samt ögonen. Visst är det fantastiskt! Vattenkrasse är en utomordentlig källa på vitamin C, B1, B6, K och E, järn, kalcium, magnesium samt zink. Endast rå broccoli har mer C vitamin och magnesium. "Work it" inifrån med en rejäl dos vattenkrasse vet jag!

Vill du läsa mer om vattenkrassens fantastiska egenskaper, se här

Man kan köpa krasse i grönsaksdisken. Jag brukar toppa salladen med vattenkrasse ibland eller göra en green smoothie på det :-)

Green watercress smoothie

1/2 avokado
1 rejält knippe vattenkrasse
2 selleri-stavar
1/4 dels ananas
1/2 mango
Vatten

Blanda allt i en blender och servera i ett glas. Jättegott!

Ha det bäst!

måndag 1 augusti 2011

Cykling och rosa smoothie

Från Kungsholmen in till stan, stan till Söder och från Söder till Kungsholmen osv... Nu är det cykling som gäller och låren som ska trimmas ;-) Vilket fantastiskt sätt att ta sig fram. Det är trevligt, går snabbt, lagom bekvämt ;-) och dessutom ingår gratis motion! Det är underbart och jag är överlycklig att jag äntligen börjat cykla och skippat åkkortet.

I helgen gjorde jag ännu en smoothie-succé som fick höga betyg av pojkvännen :-)

Rosa smoothie-succé

2 röda grapefrukt
2 apelsiner
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk linfrön
2 dl hallon (gärna färska och egenplockade ;-)

Blanda alla ingredienser i en mixer och servera i ett glas. Drick och njut! Gott och dundernyttigt.



Vill man inte ta fram råsaftscentrifugen funkar Ikeas citruspress minst lika bra

Jag har efter flera års försök äntligen fått med ut min pojkvän på långpromenader. Förr kanske han gick med på det ett par gånger per år. Vilket fantastiskt sätt att njuta av det fina vädret, omgivningen och varandra. Det är ett riktigt bra sätt att umgås. Vi hinner prata och diskutera allt mellan himmel och jord. Det känns fantastiskt i hela kroppen efteråt och ni vet väl redan att man blir gladare samt mår bättre. Win-win helt enkelt ;-)

Ha det bäst för ni förtjänar inte mindre än så!